top of page

Student en verlies verwerking

Lotgenotengroepen  

De lotgenotengroep is een veilige omgeving waar je kunt stilstaan bij de emoties rondom het verlies dat jou is overkomen. Het maakt niet uit of het afscheid dat je hebt moeten nemen recent was of al jaren geleden. Ook na lange tijd kan een ingrijpende gebeurtenis invloed hebben op hoe je je voelt, op de voortgang van je studie, en je perspectief op later.

 

Heb je afscheid moeten nemen van een dierbaar iemand? Dan komt er veel op je af. Emoties, maar ook vragen. Waarom moest dit gebeuren? Hoe red ik het met mijn studie nu mijn leven (nog steeds) op z'n kop staat na de dood van de persoon van wie ik zoveel hield? Contact met leeftijdsgenoten die hetzelfde is overkomen, helpt!

 

In de lotgenotengroep kun je ervaren dat:

  • Er ruimte is voor jouw verhaal;

  • De impact van de dood van iemand groot is;

  • Je niet de enige bent die zoiets ergs is overkomen;

  • Iedereen anders met verlies omgaat;

  • h)erkenning troost geeft.

Reacties van deelnemers: 

"Door deze zes bijeenkomsten zie ik dat ik het niet meer hoef weg te drukken en dat er mensen zijn die wel luisteren, open staan en door blijven ademen als ik over het verlies van mijn vader vertel. Ook zie ik nu in dat het acceptabel is om over leuke dingen van mijn vader te praten. Ik hoef niet te denken dat ik anderen belast met mijn verhaal. Dit verhaal is namelijk onderdeel van mij.

Door met jullie, medestudenten met verlieservaring,  over mijn vader te praten en jullie verhalen te horen voelde ik dat een deel in mij weer ging leven. Het voelt voor mij nu ook alsof de tweedeling in mij is afgezwakt naar een volledig iets: Ik ben volledig mezelf met mijn interesses, mijn vrienden, familie, gevoelens én vader.

Ik ervaar nu dat rouw er mag zijn. Je mag je er verdrietig om voelen, je mag herinnerd worden aan de persoon die je bent verloren en je mag dat ook delen/uiten. Net als andere gebeurtenissen.” Suzette

"De opdrachten die jij gaf waren erg nuttig en hielpen in het rouwproces.
De dingen die jij besprak tijdens de meetings zetten mij aan het denken en gaven mij meer inzicht in mijzelf.
Je gaf ruimte aan een ieder om zijn verhaal te doen en ging hier altijd op in.
Dat jij zelf zoveel verlies hebt meegemaakt en dit deelde zorgde ervoor dat ik het gevoel had dat jij het nog beter begrijpt waardoor ik mij altijd op mijn gemak voelde bij jou.” Twilla

bottom of page